Amit a tesztoszteronról a nőknek is tudni érdemes!

784
HOZZÁSZÓLÁS:

Még ha az iskolában a biológiatanár úgy is tanította, hogy a tesztoszteron férfi nemi hormon, tudni kell, hogy valamennyi tesztoszteron a női szervezetben is termelődik.

A kép illusztráció! (forrás: www.soupstones.org)

A nők nemi vágya függ a petefészekben és a mellékvesében termelődő tesztoszterontól, ezért az orvosok a szokásos hormonpótló kezelés mellett gyakran adják ezt a hormont azoknak a nőknek, akik a változókor után csökkent libidóról panaszkodnak.

Nem világos azonban, hogy a változás kora után minden nőnek szüksége van-e tesztoszteronpótlásra. Peter R. Casson houstoni nőgyógyász szerint (akinek szakterülete a nemi hormonokkal végzett kutatás):

“(…) Nem helytálló az, hogy a klimax után a nők szervezetében a korral egyre kevesebb tesztoszteron termelődik, nem lehet kimutatni kifejezett tesztoszteronszint-csökkenést a változás kora után. Arra se talált elegendő bizonyítékot, hogy a tesztoszteronpótló kezelés következtében nőtt volna a nemi vágy, vagy esetleg más jótékony hatása lett volna megfigyelhető. A klimax utáni csökkenő nemi vágyak számtalan oka lehet, többek között különféle lelki tényezők (…)”

Másrészről, ha egy nőnek mindkét petefészkét eltávolítják, tehát mesterséges klimax következik be, a tesztoszteronszintje hirtelen és jelentően csökken. Mivel a hormon a petefészekben termelődik, annak műtéti eltávolítása érthetően csökkenti a hormon szintjét. Egyes kutatók szerint az ilyen esetekben tesztoszteron adása jó hatású lehet a libidó szempontjából, és enyhítheti a klimaxos tüneteket.

Van azonban egy probléma:

A vizsgálatok igen magas tesztoszteronadagok hatását vizsgálták, sokkal nagyobb mennyiségét, mint amit a női szervezet normálisan termelni képes. Ilyen nagy adagban a tesztoszteron emelheti a koleszterinszintet, szőrösödést okozhat az arcon, hajhullást eredményezhet, férfias külsőt kölcsönözhet, illetve egy sor más kellemetlen mellékhatással járhat. Ráadásul a tesztoszterontablettáknak májkárosító hatásuk is lehet.

Több kutatóintézetben vizsgálták már a tesztoszteront tartalmazó tapaszok hatását petefészek-eltávolításon átesett nők esetében. A módszer egyik előnye, hogy a tapasszal bevitt hormon májkárosító hatása lényegesen kisebb.

“Meg lehet próbálkozni a tesztoszteron bevitelével, de csak a lehető legkisebb adagban. Az orvos a beteg koleszterinszintjét félévente, májműködését évente ellenőrizze!” – figyelmeztet Dr. Carson.

784
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]